Kas näin syntyy vietnamilainen kesärulla

| Julkaistu 10. 4. 2012 17:37

 

Jaahas jaahas, hyvää arkeenpaluuta kaikille!

Toivottavasti pääsiäisenne meni mukavissa ja munaisissa (äh… jotenkin nuo munavitsit eivät enää näin pääsiäisen jälkeen ole yhtään niin hauskoja kuin vielä kiirastorstaina) merkeissä. Pääsiäislomat on nyt lomailtu ja on aika palata paitsi arkeen, myös syömään muuta kuin pupunmuotoista suklaata ja pastellinvärisiä karkkirakeita. Onneksi.

Tänään vuorossa paljon toivottu ohje, nimittäin vietnamilaiset rullat!

vietnamilaisetrullat (14 of 14)

 

Rullat tunnetaan nimillä vietnamilaiset kesärullat, kevätrullat, riisipaperirullat, tuorerullat ja gỏi cuốn. Ne ovat juuri nyt kovassa huudossa, senhän jo tiedättekin, vaikka niitä ei Suomessa vielä saa kovinkaan monesta paikasta. Mutta uskottekos jos kerron, että nämä rullat ovat itse asiassa todella helppoja tehdä kotona?

Opin itse tekemään vietnamilaisia rullia pääkallopaikalla Vietnamissa, jossa osallistuin ruokakurssille pari vuotta sitten. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin nämä rullat eivät aluksi täysin vakuuttaneet meikäläistä. Itse asiassa taisin kuvailla niitä pakastepusseihin survotuksi salaatiksi.

vietnamilaisetrullat (13 of 14)

 

Hieman hämmästyneenä siis seurasin vierestä, kun yhä useampi tuttavani alkoi meuhkata rullista ja niiden addiktoivasta vaikutuksesta. Jouduin tarkistamaan useaan otteeseen, että puhuimme varmasti samasta asiasta. Minun ja rullien suhde muuttui läheiseksi oikeastaan vasta viime talvena, kun Tampereella vietnamilaisessa karaokeravintolassa tilasin aamuyön tunteina lautasellisen rullia, koska ne olivat listan halvin annos (ja olin pihillä tuulella, mutta nälkäinen).

Jokin siinä napsahti, liekö itse rullat vaiko viereisen pöydän leopardimekkoisen rouvan tulkinta Lulusta, mutta siitä lähtien olen himoinnut rullia tasaisin väliajoin. Jos joku kysyisi minulta nyt, miksi pidän vietnamilaisista rullista, en ehkä enää puhuisi pakastepussiin survotusta salaatista, vaikka sitähän nuo kovasti muistuttavat. Puhuisin ehkä pikemminkin rullien ihanasta raikkaudesta, keveydestä ja rapsakkuudesta – meikähän on salaatin ystävä!

Rullissa on kivaa myös se, että ne ovat täydellistä kaveriruokaa. Koska rullissa on jonkin verran vaivaa ja eri vaiheita, ne syntyvät helpoiten, kun niitä tekee porukalla. Yksi pilkkoo vihannekset, toinen tekee kastikkeet, kolmas kastelee riisipaperit ja neljäs rullaa. Lopuksi kaikki syövät tyytyväisinä. Täydellistä ohjelmaa illanviettoon kavereiden kesken!

Ja nyt kun kaverit ja illanvietot tulivat puheeksi, pistetäänpä kaupan päälle viinivinkki: Rullien kanssa kannattaa nauttia jotain sopivan aromaattista ja hedelmäistä, aavistuksen mausteista mutta kuitenkin raikasta valkoviiniä. Esimerkiksi yksi omista vakkariviineistäni, Adobe Reserva Gewürztraminer (9,99 e, luomu) sopii loistavasti rullien kanssa.

vietnamilaisetrullat (4 of 14)

 

Minusta rullissa tärkeintä on kaksi asiaa: niissä pitää olla paljon tuoreita kasviksia, ja niille täytyy olla hyvät kastikkeet, joihin niitä dippaillaan. Dippihän on oikeastaan juuri se, joka tekee tästä riisipaperiin kääritystä salaatista jotain muuta kuin riisipaperiin käärittyä salaattia.

Tässä ohjeet vietnamilaisiin rulliin niin kuin minä ne teen (laitan niihin vähän enemmän rehuja kuin Vietnamissa opetettiin, koska minusta ne ovat niin parempia). Rullat ovat salakavalasti täyttäviä. Itse teen rullista yleensä aika isoja, ja varaisin noin viisi rullaa per pää, jos ohjelmassa ei ole huomattavaa määrää muuta syötävää. Rullat ovat myös loistava alkupala illalliselle.

Lisäys: Kommenttiboksissa kyseltiin rullien säilyvyydestä. Vietnamilaisten kesärullien juttu on tuoreus, joten ne kannattaa tehdä korkeintaan paria tuntia ennen tarjoilua (säilytä jääkaapissa ja tarvittaessa kostuta vedellä, jos riisipaperi alkaa kuivahtaa), mutta mieluiten vasta juuri ennen. Jos suinkaan tilanteen luonteeseen sopii, suosittelen siis tekemään rullat vieraiden kanssa, ei ennen vieraiden saapumista.

vietnamilaisetrullat (1 of 14)

 

Tarvitset vietnamilaisiin rulliin ohutta riisipaperia sekä ohuenohutta riisinuudelia (riisivermiselliä). Molempia myydään itämaisissa ruokakaupoissa. Nuudelit valmistuvat todella äkkiä: Kuumenna vedenkeittimessä tai kattilassa vettä (ei tarvitse olla kiehuvaa!) ja kaada vesi nuudeleiden päälle. Anna nuudeleiden liota n. 3 minuuttia ja valuta. Riisipapereille ei tarvitse vielä tässä vaiheessa tehdä mitään.

Lisäksi tarvitset läjän tuoreita kasviksia. Mielestäni rulliin sopivat hyvin seuraavat:

- porkkana
- kurkku
- avokado
- retiisi
- pavunidut
- kevätsipuli ja ruohosipuli
- tuore korianteri, minttu, vesikrassi ja thaibasilika
- vahvanmakuiset salaatit (jos löydät esim. paksoita niin aina parempi, mutta ihan perusmarketinkin viherosastolla pärjää. Jäävuorisalaatilla en lähtisi rullia pilaamaan ja jääsalaattikin on ehkä turhan mauton, mutta esim. tuore pinaatti, sydänsalaatti ja romaine sopivat hyvin – pääasia, että salaatissa on raikas maku ja kunnon rakenne!)

Leikkaa salaatit ja avokadot suikaleiksi ja kurkut ja porkkanat ohuiksi tikuiksi – tämä helpottaa huomattavasti rullan pysymistä kasassa dippaillessa.

vietnamilaisetrullat

 

Lisäksi tarvitset jonkinlaisen proteiinin. Yleisin taitaa olla jättikatkarapu tai tiikerirapu, mutta rulliin sopivat loistavasti myös ainakin ankka ja possu, miksei lohi ja tofukin. Itse tein tätä juttua varten rullat pakastetuista jättikatkaravuista, jotka oli kuorittu valmiiksi, mutta joita ei oltu kypsennetty. (Eron huomaat tietysti rapusten väristä – vaaleanpunaiset ovat valmiiksi kypsennettyjä ja ne voit käyttää sellaisenaan sulaneina ja huuhdeltuina.)

Tällä kertaa marinoin sulatettuja rapuja öljyssä, limemehussa, chilissä, korianterissa ja suolassa ja paistoin ne sen jälkeen nopeasti ihan paistinpannulla. Voit myös keittää tai grillata ravut. Marinointi ei ole pakollista, koska dippikastikkeet ovat varsin vahvan makuisia.

Okei. Kerrataan: nyt sinulla on siis valmiina riisipaperit, käyttövalmiit riisinuudelit, pilkotut vihannekset sekä käyttövalmiit jättikatkaravut (tai mitä ikinä haluatkaan laittaa).

Laita isoon kulhoon kädenlämpöistä vettä ja upota riisipaperi kulhoon. Kun riisipaperi on pehmennyt, nosta se lautaselle. Riisipaperin oikean pehmeyden oppii huomaamaan ihan näppituntumalla, kun on tehnyt muutaman rullan. Jos se on liian kovaa, se repeää. Älä vaivu epätoivoon, jos riisipaperia tuntuu olevan vaikea käsitellä ja se painuu kasaan tai menee ruttuun nostaessasi sitä vedestä – voit muotoilla sen uudestaan lautasella. Älä harmistu myöskään pienistä rei’istä, ne eivät haittaa mitään.

vietnamilaisetrullat (8 of 14)

 

Kun olet asetellut riisipaperin lautaselle, kasaa täytteet paperin alaosaan (ei kuitenkaan ihan alareunaan). Vietnamissa minulle opetettiin, että rapu laitetaan aina alimmaiseksi jotta se näkyy valmiissa rullassa päällimmäisenä (“because it looks pretty”), mutta varsinaisesti täytteiden järjestyksellä ei ole väliä. Lataa rapusen päälle rehuja sekä sopiva nippu nuudeleita.

vietnamilaisetrullat (9 of 14)

 

Käännä riisipaperin alareuna täytteiden päälle.

vietnamilaisetrullat (10 of 14)

 

Käännä riisipaperin reunat kohti keskustaa…

vietnamilaisetrullat (11 of 14)

 

… ja rullaa! Rullasta kannattaa pyrkiä tekemään melko tiukka, sillä tiukka rulla pysyy paremmin kasassa dippaillessa.

vietnamilaisetrullat (12 of 14)

 

Ja näin! Nyt sinulla on valmis vietnamilainen kesärulla! Ja ennen kuin huomaatkaan, sinulla on niitä kokonainen lautasellinen. Älä muuten koskaan kasaa rullia päällekkäin, sillä riisipaperit liimautuvat kiinni toisiinsa ja näin ollen repeävät, kun nostat rullan himokkaalla kätöselläsi kohti dippikulhoa. Tämä selvä? Eiku dippailemaan!

Ai niin, mutta ensin tarvitset ne dipit. Tässä kaksi ohjetta kastikkeille, joita yleensä kamujen kanssa teemme rullailtoina. Älä pelkää, toinen ei ole ketsuppia – hoi sin -kastike vain tekee siitä joskus epäilyttävän punaista. Hoi sin -kastiketta ja kalakastiketta löydät samoista kaupoista kuin riisipaperiakin.

vietnamilaisetrullat (7 of 14)

 

Perinteinen kastike vietnamilaisille rullille

1 valkosipulinkynsi
tuoretta chiliä maun mukaan
1/2 limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisietikkaa (voit käyttää myös valkoviinietikkaa)
2 rkl vietnamilaista kalakastiketta (voit kokeilla myös soijakastiketta, jos et löydä kalakastiketta tai et pidä siitä)
1 dl vettä

Silppua valkosipuli ja chili aivan hienoksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Maapähkinävoikastike

4 rkl sokerioimatonta maapähkinävoita
2 rkl hoi sin -kastiketta
2 rkl sokeria (tai sen mukaan, kuinka makeaa hoi sin -kastiketta käytät)
1 dl vettä

Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Avainsanat: , , , , , , ,

33 vastausta artikkeliin “Kas näin syntyy vietnamilainen kesärulla”

  1. Ida kirjoittaa:

    Kuinka hyvin rullat säilyvät? Menevätkö ne ihan plörinäksi jos ne tekee vaikkapa viisi tuntia ennen vieraiden saapumista ja heittää jääkaappiin odottamaan?

  2. annemi kirjoittaa:

    Olin kovaa vauhtia tekemässä näitä jokin aika sitten, mutta en vain löytänyt riisipaperia mistään. Toisessa blogissa, jossa näitä esiteltiin oli käytetty Blue Dragonin paperia. Nämä vaikuttavat niin herkullisilta että pakko tehdä uusi yritys paperinmetsästyksen suhteen :)

  3. Eeva kirjoittaa:

    @ Ida: erittäin hyvä kysymys, joka olisi pitänyt mainita itse postauksessa! Rullat säilyvät huonosti ja ne kannattaa tehdä max. paria tuntia ennen tarjoilua, mutta mieluiten vasta juuri ennen. Suosittelen tekemään rullat vieraiden kanssa, ei ennen vieraiden saapumista :)

    @ Annemi: enpä tiennyt, että Blue Dragonillakin on riisipaperia! BD:n tuotteitahan myydään ihan tavallisissa marketeissa, joten ehkä riisipaperia löytyy sitten sellaisistakin, jos paikkakunnalla ei ole aasialaisia ruokakauppoja.

  4. manteli kirjoittaa:

    Kerran olen tehnyt rullia ja kyllä tykkäsin :) Otin heti hieman haastetta ja pyörittelin kolmella erilaisella täytteellä, joissa proteiinina oli graavilohi, katkarapu ja savutofu. Näistä savutofu oli paras, suosittelen. Meillä rullia jäi seuraavaan päivään ja huomasimme yllätykseksi, että ne olivat jääkaapissa oleilunsa jälkeen jopa parempia kuin heti tarjottuna, koska riisipaperi oli muuttunut hieman tahmaisesta paljon mielyttävämmäki haukata ja syödä. Mutta nämä ovat siis aloittelevan rullailijan tuntemuksia ensimmäisen kerran jälkeen. Uskoisin, että kesällä näitä tulee tehtyä oman maan salaateista ja yrteistä hellepäivien ruoaksi. :)

  5. Eeva kirjoittaa:

    @ Manteli: olenkin miettinyt, että raaka tai esim. limemehulla kypsennetty lohi sopisi loistavasti rulliin :) Tofua tai soijaa ylipäätään en itse käytä, mutta olen nähnyt muiden lisäävän tofua rulliin, joten varmaan toimii myöskin hyvin. Henk. koht. syön rullat mieluiten heti, koska ne ovat kuitenkin pohjimmiltaan salaattia, ja salaattihan on parasta kun se ei ole päässyt nuupahtamaan :) Mutta makuasioitahan nämä!

  6. Raija kirjoittaa:

    Pitääpä näitäkin ainakin kerran kokeilla, siispä aasialiaseen kauppaan loppuviikosta.

  7. Lis kirjoittaa:

    Nätiksi nuo saa kun laittaa yhden kevätsipulin rullan läpi, niin, että se pilkistää ulos rullasta molemmista päistä. Me ollaan kokeiltu vaikka mitä variaatioita täällä kotona, avokki kun on Vietnamista kotoisin ja noita saa sitten sukuloidessakin niin pääsee testaamaan kaikkia erikoisuuksia :) Hot pot on toinen vietnamilainen (aasialainen) ruoka, joten suosittelen testailemaan. Ehkä paras seurustelusapuska ikinä!

    Asiasta viidenteen. Jumahdin silloin viimeksi niihin El Maco-kommentteihin täällä blogissa.. Kävin tossa naapurissa, Satashellin mäkkärissä, kyselemässä El Macoa. Ei ole! Mutta sanoivat, että niin moni kysynyt, että varmaan ottavat takaisin valikoimaan. Joten haastan sut (ja kaikki muut jotka tätä lukevat) kysymään El Macoa joka kerta mäkkärissä käydessä :)

  8. Lis kirjoittaa:

    “Jota” siis suosittelen testaamaan, hot potia siis :)

  9. Eeva kirjoittaa:

    @ Raija: kaikkea kannattaa kokeilla kerran! Tosin omalla kohdallani nämä rullat vaativat muutaman kerran ennen kuin ihastuin niihin :)

    @ Lis: no mä ihmettelinkin mitä kaikki muut täällä julistivat, että kyllä saa El Macoa… EI SAA!! Tai sitten kieltäytyvät myymästä sitä vain mulle (ja sulle). Salaliitto?

    Minusta taas se ruttuisen riisipaperin keskeltä tirkistävä kevätsipulin varsi näyttää vaan vähän… kaksimieliseltä :D (Niin nuo rullat näyttävät tosin muutenkin. Tai sitten kaverini ovat poikkeuksellisen lapsellisia.) Olisi muuten tosi kiva kuulla, mitä kaikkea puolisosi sukulaisilla laitetaan rullien täytteeksi kasvisten lisäksi!

    Hotpotia tein samaisella kokkauskurssilla silloin Vietnamissa ja voi vitsi se oli hyvää! En vain ole jotenkin ajatellut, että sitä voisi kotona tehdä ilman sitä somaa pientä pataa ja kaasuliettä :)

  10. Pipa kirjoittaa:

    Hetki sitten Vietnamista kotiutuneena uhosin etten aasialaista syö ennen juhannusta. Hmmm… taidan perua puheeni ja askarrella rullia. Meillä syödään puolet kylmänä ja toiselle puolikkaalle näytetään pannua. Hyviä ovat molemmilla tavoilla valmistettuna :) Ja se kokkaus kurssi! Haikeana muistelen omaani. Jospa sitä taas seuraavalla reissulla :)

  11. Sini kirjoittaa:

    Innostuin rulla-ajatuksesta jo toisen blogisi sivumaininnassa niin paljon, että tein tänään itsekin näitä – tarkoitus on ollut jo pitkään tehdä, mutta jotenkin sitä ei vain ole saanut aikaiseksi. Nyt oli sopiva mielentila näpertelyyn. Postausta tulossa näistä blogiinkin, kunhan aika riittää. Olivatpa muuten herkkua! Ja sopivan kevyitä kevääseen!

  12. Janna kirjoittaa:

    Nämä ovat munkin suurta herkkua. Pitäis tehdä useammin, kun on kerta niin helppoa.

    Idalle ja muille kiinnostuneille tiedoksi, että mikäli rullat joutuvat odottamaan vieraita tovin (tovin, ei siis kuitenkaan ehkä ihan viittä tuntia, luulisin) ja pääsevät kuivettumaan, voi niitä elvyttää suihkuttamalla sumutepullolla vettä niskaan. Ja sekä Citymarketista että Stockan Herkusta saa niitä Blue Dragonin versiota, jotka ovat tietysti aikalailla aasiakauppojen vastaavia kalliimpi.

  13. Sinilimetti kirjoittaa:

    Oi, herkkua! Meillä noita rullia syötiin kymmenisen vuotta sitten oikein antaumuksella, kun äiti oli vietnamilaisessa ravintolassa töissä. Nykyään omaa taloutta pyörittävänä kaipaan silloin tällöin tätä kevyttä kesäruokaa suunnattomasti, mutta pikkukaupungin asukkina en saa tarvikkeita, ja isommissa kaupungeissa käydessäni en muista hankkia niitä… Mutta ehkä tästä inspiroituneena tutustun nettikauppojen tarjontaan?! Tai ainakin tarkistan lähimarketin Blue Dragon -hyllyn aiempaa tarkemmin.

    Ihanaa, että bloggaat taas, ehtikin tulla jo syksyllä vierotusoireita!

  14. krista kirjoittaa:

    Täälläkin yksi rullafani ilmoittautuu ja meinaa kokeilla tätä pikapuoliin! Mikä siinä on, että ruoka maistuu paremmalta rullassa? :D Sushit, tortillat ym. kääröt on aina jotenkin hauskempia syödä kuin normaalisti haarukoitavat ruoat. Ehkä se on just se kun pääsee konkreettisesti käyttämään käsiään sekä ruoan valmistuksessa että syömisessä :)

  15. I May Say kirjoittaa:

    Ha haa, juurikin viime viikolla poikkesin Vii Voanissa hakemassa rullatarpeet. Tänään pitää hakea tuoreet yrtit lähiäässästä. Onko kanelibasilika ja thaibasilika yhtään samanmakuisia (ja onko samanmakuinen edes yhdyssana?)

  16. Hanna-Katariina kirjoittaa:

    Voi Eeva! Ihan mahtava juttu että olet täällä, olin musertunut kun Voisilmäpeliä kuopattiin. Nyt voi taas ruoanlaittoa aristelevalle poikaystävälle sanoa, että “katsot sieltä Eevan blogista. Ei voi mennä pieleen.”

  17. Ginger kirjoittaa:

    Kiitos tästä ohjeesta! :) Olen ihaillut noita rullia monessa blogissa ja harmitellut kun niitä ei tietääkseni saa täältä Oulusta mistään valmiina… Mutta nyt vain riisipaperia metsästämään ja rullailemaan näitä itse. :)

  18. Pulla kirjoittaa:

    Mmm, rullat on niin hyviä! Harjoittelusta huolimatta omien rullien ulkonäkö on kaikkea muuta kuin kaunis. Ehkä voisi hieman rajoittaa täytteiden määrää, överiksi kun tuppaa menemään. Tortillatkin täytän aina liikaa, ahne mikä ahne :)

    En ollut aikaisemmin kokeillut tota maapähkinävoikastiketta ja teinkin pienen huomion. Kannattaa ensin maistaa kuinka makeaa hoi sin -kastiketta on hankkinut ennenkun lisää soosiin lusikkakaupalla sokeria. Omani oli ilmeisesti hyvinkin makeaa, jonka vuoksi ohjeen mukaan tehtynä kastikkeesta tuli melkoisen ällömakeaa, mikä tuskin kuitenkaan oli tarkoitus. Täytyy kokeilla ensi kerralla ilman lisäsokeria.

  19. Liisa kirjoittaa:

    Mistä manselaisesta karaokebaarista saa rullia? Kerro, kerro! :)

  20. Innokas aloittelija kirjoittaa:

    Syödäänkö tuo paperikin vai kuoritaanko jotenkin syödessä? Hauska vappuidea!

  21. Eeva kirjoittaa:

    Kiitos kaikille kommenteista, toivottavasti olette onnistuneet ohjeella!

    @ Pulla – hyvä huomio, lisään sen ohjeeseen!

    @ Liisa: siitä aseman viereisestä, en ikävä kyllä muista nimeä, mutta tuskin siellä kovin montaa vietnamilaista karaokebaaria on :D Enkä ikävä kyllä muista sitäkään, olivatko rullat hyviä vai eivät – tämä tapahtui tosiaan aamuyöstä…

    @ Innokas: joo, siis paperi syödään toki myös! Maistuu nuudelilta :)

  22. akateemikko kirjoittaa:

    Kiitos esteettisestä ja houkuttelevasta ohjeesta. Asian vierestä ja ihan mielenkiinnosta: miksi et syö tofua & soijatuotteita? Terveyssyistä? Maun takia? Minäkin tästä lähden nyt Vii Voaniin ;)

  23. Pinaatti kirjoittaa:

    Kiitokset mielenkiintoisesta reseptistä, kokeilen varmasti! Sellainen kysymys jäi mieleeni pyörimään, että kuinka se nyt on; voiko raakaa pinaattia syödä ja kuinka paljon? Käsittääkseni siis on erilaisia pinaattilajikkeita, joista toisissa on paljon nitraattia (paha?) ja toisissa vähemmän ja Suomessa olisi yleensä käytössä sitä paksua, jossa on enemmän nitraattia, jolloin sitä ei saisi syödä usein raakana. Sitten taas kuitenkin olen nyt monessa paikassa törmännyt tuoreeseen pinaattiin salaateissa ja valmiissa salaattisekoituksissa marketeissa. Olen siis ymmälläni. Saanko syödä pinaattia vai en, osaatko kenties valaista asiaa? :D

  24. Eeva kirjoittaa:

    @ Akateemikko: vainoharhaisuussyistä :D Olen kuullut ja lukenut sen verran paljon juttuja soijan tuotantoprosesseista sekä tietyistä yhteyksistä esim. rintasyöpään, että ei vain tee mieli. Syön toki paljon muitakin epäterveellisiä ruokia, mutta kun soijatuotteet eivät ole minusta edes erityisen hyvänmakuisia, niin olen ajatellut, että mitäpä niitä sitten turhaan syömäänkään. Tosin luomusoijakastiketta käytän, koska se maistuu hyvältä ja fermentoitudut soijatuotteet ovat kuulemma muutenkin elimistölle ihan eri juttu. Mitään kamalan tieteellistä ei siis ole tämän päätöksen takana, se on ihan tällainen henkilökohtainen juttu, enkä erityisemmin yllytä ketään samaan ilman parempaa asiantuntemusta.

    @ Pinaatti: itse olen järkeillyt sen niin, että jos uskallan syödä tehotuotettuja (=kaikilla mahdollisilla myrkyillä ruiskutettuja) vihanneksia, niin uskallan syödä pinaattiakin :) Jos paksu pinaatti epäilyttää, kannattaa ostaa baby-pinaattia. En siis tietenkään ole mikään asiantuntija tässäkään aiheessa, mutta omassa ruokavaliossani olen kyllä syönyt kypsentämätöntä pinaattia ihan huoletta. En vain usko, että kypsentämätön pinaatti on kovin vaarallista, kun sitä kuitenkin myydään nimenomaan salaattivihanneksena ja esim. Uudessa-Seelannissa tuoretta pinaattia oli suunnilleen joka salaatissa ja sämpylässä, vähän kuin meillä esim. jäävuorisalaattia.

  25. Daisy kirjoittaa:

    Evira:

    “Pinaatti (Spinacia oleracea) sisältää runsaasti nitraattia, joka elimistössä muuttuu nitriitiksi. Tämän vuoksi sitä ei suositella syötävän tuoreena eikä syötettävän pienille lapsille. Pinaatin nitraattipitoisuuteen vaikuttaa mm. lannoitus, auringonvalon määrä sekä prosessointi. Pinaatinlehtien nitraattipitoisuutta saadaan alennettua ryöppäämällä. Keitinvesi tulee aina heittää pois. Koska nitraatti on vesiliukoinen yhdiste, se ei poistu lehdistä voissa tai öljyssä kiehauttamalla.

    Salaatinomainen lehtipinaatti on maultaan huomattavasti miedompaa kuin yleisesti myynnissä oleva paksulehtinen Uuden-Seelannin pinaatti. Vaikka yleensä pinaatti kypsennetään keittämällä, lehtipinaattia voi käyttää myös raakana mm. salaateissa.

    Pinaatti sisältää myös myrkyllistä oksaalihappoa, joka sitoo kalsiumia ja vaikeuttaa raudan imeytymistä. Tämänkään takia pinaattia ei suositella nautittavan runsaita määriä kerralla.”

    Itsehän mutustelen tässä hyvällä ruokahalulla lounaaksi thaivaikutteista salaattia, jossa on runsaasti espanjalaista, tuoretta pinaattia.

  26. Lumo kirjoittaa:

    Vietnamilaiset kääröt, kuten niitä kutsumme, ovat suurta herkkua! Niitä voisikin tehdä viikonloppuna.

    Vietnamilaista ravintolaa kaipailen Helsinkiin, ihania makuja!

  27. Anna kirjoittaa:

    Mikä sattuma, mekin tehtiin kavereiden kanssa juuri näitä juuri pääsiäismaanantaina! :) Ja vielä (vähän erilaisia kastikkeita lukuunottamatta) ihan samalla lailla.

    Ja ihanaa että olet blogannut ohjeen, koska mulla on niin kamala kuvakriisi nykyään, etten saa blogiin ylös yhtään mitään :( Voinpa ainakin siis täältä kertailla, että miten homma menikään!

  28. Birtsu kirjoittaa:

    Minä käärin rulliini yleensä purkista ananaspaloja. Ylijääneen ananasmehun käytän hoisin-kastikkeen laimentamiseen. Maustan kastikkeen vielä pilkotuilla tuoreilla chileillä ja paahdetulla & murskatulla maapähkinällä. Herkullista! :)

  29. Tanja kirjoittaa:

    Nettikaupoista voi tilata tarvikkeita mihin päin Suomea tahansa. Itsekin tilaan paljon netistä, vaikka asun Helsingissä.

  30. Heli kirjoittaa:

    Söin rullia ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten, kun labrassamme työskennellyt vietnamilainen opiskelija tarjosi niitä läksiäisissään. Täytteet oli asetettu tarjolle, ja kukin rullaili omat käärönsä. Kasvisten lisäksi oli tofua ja suikaleiksi leikattua munakasta, joka oli maustettu sikäläisittäin kalajauheella. Jotain lihaa taisi myös olla tarjolla. Lisäksi rulliin laitettiin tuoretta korianteria, ja juuri se tuoreen korianterin ja kalakastikkeen yhdistelmä tulee minulle mieleen vietnamilaisista kevätrullista. Yritin kerran tehdä itsekin, mutta en saanut aikaan ihan yhtä maistuvia. Taisi olla liikaa salaattia ja liian vähän mausteita, mutta pitääkin kokeilla uudestaan.

  31. Sannamaria kirjoittaa:

    Saako hoi sin-kastiketta peruskaupasta, esim. Prismasta?
    Täällä kun ei ole aasialaisia kauppoja.
    Jos tiedätte nettikaupan, josta tuota saa niin kertokaa :)

  32. Alien kirjoittaa:

    Kiitos tästä(kin) mahtavasta reseptistä! Testattiin vappuna ja oli ihan älyttömän hyvää! Eikä edes ollut niin vaikeaa rullailla mitä pelkäsin. Mä taisin innostua näistä enemmän kuin mies, mutta lupasi se silti, että voidaan vielä joskus tehdä. :)

  33. Petra kirjoittaa:

    Mietinpä tässä vaan että miksiköhän mun ostama hoi sin-kastike on mustaa? Onko se jotenkin vääränlaista? :D

Kommentoi



HS in English