Kevätkiireet ja intialaisittain maustettu perunasalaatti

| Julkaistu 13. 3. 2012 18:55

 

Eilen näin näyistä kauneimman.

Sellainen iso – sinällään ei kovin kaunis – laite piti humisevaa ääntä ja imi jalkakäytävältä hiekotushiekkoja pois.

Jos kaupungin kunnossapito uskaltaa jo luopua hiekoista, lienee meidän muidenkin aika uskoa: on se kevät täällä.

perunasalaatti

 

Merkkejä siitä on toki ollut ilmassa jo pidempään, mutta liiallisesta optimistista usein syytelty bloggari on yrittänyt suhtautua asiaan maltillisesti, eli suomeksi sanottuna takatalvea peläten.

Hiekoituskoneen (tai siis… hiekoituksenpoistokoneen) nähtyäni uskalsin kuitenkin avata silmäni kevään merkeille toden teolla. Aurajoen rannassa näkyy VIHREÄ NURMIKKO (joka tosin lähemmällä tarkastelulla paljastuu ruskeaksi, mutta mitäs mää sanoin siitä optimismista). Sen vierestä kävellessään saa vuorotellen väistellä puoli vuotta vanhoja koirankakkoja ja puoli vuotta ties missä lymynneitä puliukkoja, jotka ovat kumpaisetkin paljastuneet lumen alta kaupunkikuvaa elävöittämään.

Kevät tuo nurmikoiden ja koirankakkojen lisäksi mukanaan myös lieveilmiön nimeltä kiire. Normaalien työkuvioiden lisäksi viime viikkoihin on mahtunut tavallista enemmän reissaamista, raksalla huhkimista ja työhuoneen muutto. Ja kun zumbaankin pitäisi ehtiä.

Sen vuoksi olenkin tehnyt jotain ennenkuulumatonta: kevään kolkutellessa ovella olen kaikessa hiljaisuudessa ja ehdottoman salaa kääntänyt katseeni hetkeksi taaksepäin, marraskuuhun. Silloin tietysti valittelin tylsyyttä, mutta juuri nyt naama laastipölyssä ja kolme deadlinea niskassa muistelen kaiholla aikoja, kun makoilin sohvalla viltin alla ja tuijotin Good Wifea jakso toisensa perään. Ja söin tätä perunasalaattia.

Nyt minulla ei ole aikaa tuijotella lakitupasarjoja peiton alla, mutta voin onneksi virittää mieleni laiskoihin hetkiin syömällä samaista perunasalaattia. Tarjoilin sitä muuten myös synttäreilläni tuolloin marraskuussa. Se muistuttaa paitsi laiskottelusta, myös ystävien kanssa vietetyistä rennoista hetkistä.

Aikamoisen rentouttavat voimat yhdellä salaatilla, siis.

perunasalaatti-3

 

Tämä perunasalaatti on siitä kiva, että se sopii mainiosti myös tähän vuodenaikaan, kun vasta odottelemme vappupiknikejä ja uusia perunoita. Intialaisten, lämmittävien mausteiden vuoksi se sopii viileämpäänkin säähän kuin juustokumina curryyn.

Salaattia voi tarjota sellaisenaan, mutta se sopii mainiosti myös lampaalle (pistäkäähän mieleen pääsiäistä varten!) tai yrteillä maustetuille, saksalaistyyppisille makkaroille.

Ohje on sovellettu Delicious-lehden viime marraskuun numerosta.

perunasalaatti-2

 

Intialaisittain maustettu perunasalaatti (neljälle)

500 g kiinteämaltoista perunaa
100 g retiisejä
iso kourallinen tuoretta korianteria

kastike:
½ sitruunan mehu
1 dl ranskankermaa
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 ½ rkl oliiviöljyä
½ tl kokonaisia juustokuminansiemeniä
½ tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
½ tl kokonaisia sinapinsiemeniä
suolaa
mustapippuria myllystä

Pese perunat huolellisesti, kuoret voit jättää. Keitä perunat (varo keittämästä liian muhjuksi, se ei toimi salaatissa). Kun potut ovat jäähtyneet sen verran, että niitä voi käsitellä, pilko.

Leikkaa retiisit ohuiksi siivuiksi.

Valmista kastike: sekoita keskenään sitruunamehu, ranskankerma, silputtu valkosipulinkynsi sekä puolet oliiviöljystä. Kaada loppu oliiviöljy paistinpannulle ja kuumenna korkealla lämmöllä. Keikauta pannua niin, että öljy valuu samaan kohtaan. Lisää öljyyn juustokuminan-, fenkolin,- ja sinapinsiemenet ja paista 10-20 sekuntia. Kaada ranskankerman joukkoon. Rapsauta vielä sekaan hieman suolaa ja mustapippuria, ja sekoita kastike perunoihin. Ei haittaa, vaikka perunat olisivat vielä lämpimiä – lämpiminä ne itse asiassa imevät kastiketta paremmin.

Lisää lopuksi joukkoon retiisit ja tuore korianteri.

Avainsanat: , ,

2 vastausta artikkeliin “Kevätkiireet ja intialaisittain maustettu perunasalaatti”

  1. Hosuli kirjoittaa:

    Kuulostaapa raikkaalta yhdistelmältä! Perunasalaatti on joskus vähän tunkkaista, mutta retiisi varmaan poistaa sen ongelman kätevästi.

  2. Liina kirjoittaa:

    KERRANKIN perunasalaatti, johon ei tule kapriksia! Kiitos, kiitos, kiitos!