Flow: Oikein lupaavaa

| Julkaistu 12. 8. 2009 21:38

Flow'n päälava
Flow-festivaalin päälava oli keskiviikkona harjakorkeudessa Helsingin Suvilahdessa. Kuva: Aleksi Kinnunen

Maailmassa moni asia herättää epävarmuutta, mutta yhdestä tuntuu vallitsevan vahva yksimielisyys – ainakin omassa elinpiirissäni: ensi viikonloppuna Helsingin Suvilahdessa järjestettävän Flow-festivaalin musiikkikattaus on todella hyvä.

Kuudennen kerran järjestettävän, indierockista klubimusiikkiin ja esimerkikisi Amélie-säveltäjä Yann Tiersenin moderniin pelimannisointiin puikkelehtivan tapahtuman budjetti on kasvanut viime vuodesta kolmanneksen.

Myös festivaalialue on laajentunut. Viime vuonna Flow-alue veti noin 8 000 kävijää, mutta nyt alueelle mahtuu noin 11 000 ihmistä. Torstain Kraftwerkin avauskonsertin kapasiteetti on 6 500.

Päälava on siirretty väljemmälle kentälle jokseenkin samaan paikkaan, jossa lava sijaitsi Pitkä kuuma kesä –festivaaleilla.

Liian pieneksi aiemmin osoittautunut telttalava on nyt entisen päälavan tietämillä Sörnäisten rantatien kupeessa olevan voimalan vieressä. Telttalavan kokoa on myös kasvatettu. Hyvä!

Flow’n paisuminen näyttää tässä vaiheessa ja jälleen kerran onnistuneen. Festivaali on lähes loppuunmyyty kuten viime vuosina on tullut tavaksi. Kolmen ja kahden päivän liput on myyty tai varattu loppuun. Keskiviikkona oli myymättä enää muutama sata päivälippua.

Eniten päivälippuja on myyty sunnuntaille, jolloin esiintyy muun muassa Lily Allen. Julkkispopparin luulisi houkuttelevan paikalle myös muita kuin dubstepin ystäviä.

Flow’n toiminnanjohtajan Suvi Kallion mukaan tapahtuman ”breikkari” eli kannattavuusraja on korkealla, koska Flow panostaa artistikattauksen lisäksi huomattavasti järjestelyihin. Kallio kuitenkin myönsi, että olo keskiviikkona oli helpottunut. Riski kannatti.

Flow’n musiikillinen linja tuntuu edelleen laajentuneen festivaalin ensimmäisistä vuosista, jolloin Flow painotti mustaa rytmimusiikkia, siis esimerkiksi jazzia, soulia ja hiphopia.

Nyt Flow’n linjana on kuulemma “urbaani musiikki”, jossa on klubimusiikin kulmaa, kertoo Flow’n tiedottaja Matti Nives.

Herkkupaloja löytyy jokaiselle päivälle. Yksin hienoja levyjä tänä vuonna julkaisseista artisteista Flow’ssa esiintyy ainakin The Juan Maclean, Lily Allen, Fever Ray, Jenny Wilson, Regina, Cats on Fire, Rubik ja White Lies.

Viime vuonna Flow’n avaus- ja bileilta perjantai tuntui musiikillisesti liian seesteiseltä. Nyt kihelmöi enemmän. Perjantai huipentuu mahtavan debyyttialbumin viime vuonna julkaisseen Vampire Weekendin keikkaan. Yhtye valmistautuu parhaillaan toisen levyn julkaisuun.

Indierockiin ja –poppiin painottunutta perjantaita täydentävät esimerkiksi hauskat ja tanssittavat Ladyhawke ja New Young Pony Club sekä vaikuttava Frida Hyvönen.

Hieman tummempaa musiikkia korostavana lauantaina esiintyvät esimerkiksi Grace Jones, Seun Kuti & Egypt 80 ja Hypnotic Brass Ensemble.

Sunnuntaina vuorossa on uskomattoman vetävän keikan Roskildessa esittäneen Lily Allenin lisäksi esimerkiksi Final Fantasy eli kanadalainen Owen Pallett, jonka keikka Kuudes linjalla kaksi vuotta sitten oli aivan loistava. Suosittelen lämpimästi. Arcade Fire –yhtyeen jousisovituksista vastanneen viuluneron kolmas albumi ilmestyy näillä näkymin ensi vuoden alussa.

Sunnuntain päättää The Knife -solisti Karin Dreijer Andersonin Fever Ray, jonka esityksen laservalot vaativat illan hämäryyttä. Flow joutui kuulemma vääntämään esiintymisjärjestyksestä kättä illan varsinaisen pääesiintyjän, Lily Allenin kanssa.

Flow’ta onnisti kuulemma tänä vuonna saamaan kaikki tapahtuman eniten havittelemat esiintyjät. Mieleisiä olisivat kuulemma olleet lisäksi esimerkiksi Sonic Youth sekä Q-Tip.

Tulevana viikonloppuna pohjolassa järjestetään myös kaksi muuta, kattaukseltaan hieman Flow’ta muistuttavaa festivaalia, Oslon Øyafestivalen sekä Göteborgin Way Out West.

Nivesin mukaan Flow kilpailee tapahtumien kanssa samoista artisteista, mutta festivaalit antavat toisilleen myös vetoapua: esimerkiksi Vampire Weekendin soittaminen kaikissa kolmessa tapahtumassa onnistui niiden yhteistyön tuloksena.

Vielä juoruja. Flow’n ohjelmajohtaja Tuomas Kallio valotti tänään radiohaastattelussa Grace Jonesin toiveista, joihin kuuluu muun muassa kuusi parin sadan euron sampanjaa sekä ostereita. Festari joutui myös vaihtamaan Jonesille Kämpiin buukatun sviitin, koska huoneessa piti olla kaksi vessaa.

Myös Flow’n yleisöllä on mahdollisuus hörpiskellä sampanjaa. Lasillinen Flow’n sampanjabaarissa maksaa kympin.

Ruokalistalta löytyy mm. sushia.

Telttalava
Telttalavaa on kasvatettu viime vuodesta. Lava sijaitsee nyt voimalan vieressä. Kuva: Aleksi Kinnunen

2 vastausta artikkeliin “Flow: Oikein lupaavaa”

 1. Anu kirjoittaa:

  Miksei varsinaista elektronisen musiikin tarjontaa noteerata ollenkaan? Legenda Kerri Chandler, lahjakas ja suhteellisen harvinainen A Critical Mass ja Radio Slave olevat ehdottomasti mainitsemisen arvoisia.

  Lisäksi festivaaleilla kuullaan suomalaisia kulttinimiä mm. Mika Vainio. Jos näistäkin mainittaisiin edes jotain saataisiin mestoille ihmisiä, jotka eivät ole ko. artisteista kuulleet eikä vain vannoutuneita housemusiikin ystäviä.

 2. Aleksi Kinnunen kirjoittaa:

  Anu, todellakin!

  Tulin juuri Merihaasta. Saunoimme ja kuuntelimme Kerri Chandleria. Aivan mahtavaa. Acid Sauna keinotekoisine avantouinteineen kuulostaa minun paikalta.

  Painotin tuossa aiemmassa postauksessani ns. populaarimpia nimiä. Mutta kyllä esimerkiksi konemusiikin ja hiphopin ystäviä hellitään myös tulevana viikonloppuna. Mainitsemiesi lisäksi esimerkiksi Acid Symphony Orchestra, Roots Manuva, Flying Lotus, Vivian Girls, Kode9, Joensuu 1685 kiinnostavat!

Kommentoi